Stoppa attackerna mot facket i Sydkorea

3,000 medlemmar i koreanska byggfacket KCWU demonstrerade under söndagen mot regeringens attacker mot fackligt aktiva

Förtrycket mot facken i Sydkorea hårdnar. I torsdags greps dess ordförande i en massiv polisinsats efter att ha demonstrerat mot en ny lag som ska göra det lättare att ge anställda sparken.

De senaste veckorna har facken lett stora demonstrationer i huvudstaden Seoul mot försämringar i anställningstryggheten. Den konservativa president Park Geun-Hye, dotter till den forne diktatorn Park Chung-Hee, försöker med alla metoder stoppa den stora proteströrelsen.

Hundratals medlemmar och fackligt aktiva har arresterats eller gömmer sig just nu för polisen. På morgonen torsdagen den 10e december arresterades Han-Sang gyun som är president för det fria facket KCTU efter att i veckor ha sökt skydd i ett buddistiskt tempel. När han till slut gav upp och lämnade templet stod över 1 000 poliser utanför och väntade på att arrestera honom.

– Vi kämpar mot en lag som kommer göra det lättare för företag att sparka sina anställda, och för detta har regeringen gjort mig till den mest eftersökta mannen i landet. Jag kommer att fortsätta kämpa mot denna reform från fängelset om så behövs, sa Han-Sang gyun vid en presskonferens innan gripandet.

Byggfacket KCWU demonstrerar utanför åklagarmyndigheten i Seoul
Byggfacket KCWU demonstrerar utanför åklagarmyndigheten i Seoul

De sydkoreanska facken har nu kallat på omvärldens hjälpt för att sätta stopp för arresteringarna. De svenska förbunden Byggnads, GS-facket, Elektrikerna, Unionen, Målareförbundet och SEKO skickade under torsdagen ett gemensamt protestbrev till regeringen via Sydkoreas ambassad i Stockholm.

”Vi kräver att ni omedelbart friar Han Sang-gyun och alla andra som arresterats för att ha deltagit i protesterna samt upphör med attackerna på föreningsfriheten och mötesfriheten i ert land,” skriver facken i brevet adresserat till Sydkoreas president Park Geun-Hye.

Trots stor ekonomisk framgång är villkoren på den sydkoreanska arbetsmarknaden mycket dåliga, inte minst inom den stora byggbranschen där lönerna låga och säkerheten dålig. I snitt dör två byggnadsarbetare varje dag på jobbet i Sydkorea enligt statistik från byggfacket KFCITU.

Skriv på de globala fackens protestbrev för att stoppa regeringens attacker mot koreanska fackföreningar på LabourStart

Läs mer på BWI’s hemsida

Solidaritetsaktion från Bygg- och träfacket BWTUC i Kambodja
Solidaritetsaktion från Bygg- och träfacket BWTUC i Kambodja
LO:s internationella kommitté i Sverige
LO:s internationella kommitté i Sverige
Hong Kongs fria fackförening HKCTU
Hong Kongs fria fackförening HKCTU
Filippinska facket NUBCW
Filippinska facket NUBCW
SINTRACONST-ES i Brasilien
SINTRACONST-ES i Brasilien